Sposób przygotowania:
Wielkanocny mazurek z powidłami śliwkowymiETAP 1:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać. Dodać, starte na tarce o małych oczkach, żółtka. Zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na placek w kształcie np. jajka. To będzie spód mazurka. Drugą część rozwałkować w takim samym kształcie i z pozostałego ciasta zrobić rameczkę. Można zrobić zwykły wałek i ponagniatać. To będzie wierzch mazurka. Placki upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni -ok 25 min.
Po wystudzeniu placków poskładać ciasto. Spodni placek posmarować obficie powidłami i przyłożyć plackiem z rameczką.
Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier. Można go zabarwić farbką spożywczą.
Takim lukrem wypełnić pole w rameczce i pozostawić do przeschnięcia. Udekorować wg własnej woli. Można zrobić np. kolorowy rysunek pisakami cukrowymi.
Mazurek powinien poleżeć min 24 godz., żeby ciasto zmiękło i można było łatwo je pokroić.
Smacznego.
Bo
ajrinwu
Justi2401
superbaba4
ewaeu
Dzięki Bożenko...☺
ewaeu
Bardzo dziękuję...☺
ewaeu
Dziękuję Justynko...🐑
ewaeu
Dziękuję....:)