ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Wielkanocny mazurek z powidłami śliwkowymi

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Mazurki na Święta muszą być. Małe, duże, kolorowe, a przede wszystkim przepyszne. Mój jest z powidłami własnej roboty, wysmażonymi w lecie. Po prostu pycha.

Wielkanocny mazurek z powidłami śliwkowymi

Składniki:

Wielkanocny mazurek z powidłami śliwkowymi

 

 

  • słoiczek powideł - ok 200 g
  • sok z połowy cytryny
  • cukier puder
  • kolorowe pisaki cukrowe

Sposób przygotowania:

Wielkanocny mazurek z powidłami śliwkowymi

ETAP 1:

Mąkę wymieszać z cukrem pudrem. Dodać masło i posiekać. Dodać, starte na tarce o małych oczkach, żółtka. Zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Ciasto podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na placek w kształcie np. jajka. To będzie spód mazurka. Drugą część rozwałkować w takim samym kształcie i z pozostałego ciasta zrobić rameczkę. Można zrobić zwykły wałek i ponagniatać. To będzie wierzch mazurka. Placki upiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni -ok 25 min.

Po wystudzeniu placków poskładać ciasto. Spodni placek posmarować obficie powidłami i przyłożyć plackiem z rameczką.
Z soku z cytryny i cukru pudru zrobić gęsty lukier. Można go zabarwić farbką spożywczą.

Takim lukrem wypełnić pole w rameczce i pozostawić do przeschnięcia. Udekorować wg własnej woli. Można zrobić np. kolorowy rysunek pisakami cukrowymi.

Mazurek powinien poleżeć min 24 godz., żeby ciasto zmiękło i można było łatwo je pokroić.

Smacznego.