Sposób przygotowania:
Mazurek bakaliowyPrzygotowanie kruchego ciasta

Mąkę mieszamy z posiekanym masłem. Dodajemy cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz przetarte przez sitko żółtka.
Zagniecione ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
Formę do mazurka wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy nim formę.
Ciasto zapiekamy ok. 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przygotowanie bakalii

Bakalie siekamy na drobne kawałki.
Przygotowanie lukru

Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i jajkiem. Na koniec dodajemy sok z cytryny.
Przygotowanie mazurka
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 170 stopni.
Upieczone ciasto smarujemy powidłami. Na wierzch ciasta układamy bakalie, które dekorujemy lukrem.
Mazurek pieczemy ok. 20 minut.