Sposób przygotowania:
Mazurek z daktylami i kremem sezamowymETAP 1:
Zacznij od przygotowania kruchego ciasta. Bardzo zimne masło posiekaj nożem, dodaj żółtka oraz składniki sypkie, szybko zagnieć. Jeżeli ciasto będzie mało zwięzłe dodaj 1-2 łyżki zimnej wody.
Ciasto owiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim kwadratową foremkę 20x20, nakłuj widelcem i wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz przez 20 minut. Gotowy spód wystudź.
Daktyle zalej gorącą herbatą, postaw pod przykryciem na około 30 minut aby daktyle zmiękły. Po tym czasie odlej nadmiar herbaty, a daktyle zblenduj na gładką masę.
Masę daktylową rozsmaruj równomiernie na kruchym cieście.
Pastę sezamową zmiksuj krótko z serkiem mascarpone. Gdy masa będzie gotowa rozsmaruj ją na warstwie daktyli.
Udekoruj mazurka złotymi jajeczkami i posiekanymi orzechami nerkowca.
SylaUla