Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Serowo- kakaowa kopuła

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 200
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Serowo- kakaowa kopuła- pyszny deser do kawy lub herbatki. Ciasto idealne na każdą okazję. Warto je przygotować.

Serowo- kakaowa kopuła Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Serowo- kakaowa kopuła

Ciasto ciemne

  • 80 g masła,
  • 1,5 łyżki kakao,
  • 3 łyżki wody,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,

Ciasto serowe

  • 50 g masła,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • 300 g sera białego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1,5 łyżki budyniu waniliowego,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,

Dodatkowo

  • ½ puszki masy krówkowej o smaku czekoladowym,
  • 50 g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Serowo- kakaowa kopuła
1. Ciasto ciemne: masło, kakao, wodę oraz cukier przekładam do garnuszka. Zagotowuję i odstawiam do przestudzenia, Do zimnej masy dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem oraz żółtka. Miksuję. Na końcu dodaję ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 26 cm.

2. Ciasto serowe: Masło ucieram razem z cukrem, cukrem waniliowym oraz żółtkami. Następnie dodaję ser, mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia. Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do masy serowej. Mieszam. Masę serową wykładam na ciemne ciasto wyrównuję. Piekę około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

3. Płatki migdałowe prażę na suchej patelni. Na wierzchu przestudzonego ciasta rozsmarowuję masę krówkową. Całość posypuję uprażonymi płatkami migdałowymi.
Serowo- kakaowa kopuła
Serowo- kakaowa kopuła- ciasto dla prawdziwych łasuchów.

Tagi:

ciasto