superbaba4

superbaba4

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 356]

Sernik z musem malinowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Jeden z smaczniejszych serników jakie jadłam. Poza tym pięknie prezentuje się na stole. Zdecydowanie polecam.

Sernik z musem malinowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z musem malinowym

 

 

  • Mus malinowy :
  • 130 g malin
  • 2 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Sernik z musem malinowym
Spód brownie :

Czekoladę rozpuszczamy w wodnej kąpieli. Masło ucieramy z cukrem aż będzie puszyste. Ubijamy schłodzone jajko na pianę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy delikatnie aby się połączyły. Masę przelewamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy około 6 minut. Wyjmujemy do wystudzenia.

Mus malinowy :

Maliny przecieramy przez sitko. Przetarte maliny mieszamy z cukrem.

Masa serowa :

Do miski miksera wykładamy składniki masy serowej : ser do sernika, ser mascarpone, mąkę i cukier. Miksujemy na małych obrotach aż składniki się połączą i dodajemy po 1 jajku. Na koniec dodajemy śmietanę.

Blaszkę z upieczonym spodem zawijamy szczelnie folią aluminiową ( dno i boki ).

Całą masę wykładamy na wystudzony spód brownie i wyrównujemy szpatułką. Łyżeczką robimy kropki z musu malinowego i wykałaczką malujemy delikatnie ósemki tworząc wzorki z musu.

Na blachę wylewamy wrzącą wodę. Wstawiamy blaszkę z sernikiem do piekarnika nagrzanego do 180 i pieczemy 15 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy 90 minut. Studzimy uchylając drzwiczki piekarnika.
Sernik z musem malinowym

Tagi:

ciasto sernik