czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Mazurek z mlekiem w proszku

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Mazurek to jedno z najważniejszych ciast wielkanocnych. Nie może go zabraknąć na naszym stole. Za tym szczególnie przepada mój synek:)

Mazurek z mlekiem w proszku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Mazurek z mlekiem w proszku

 

 

  • Masa mleczna:
  • 100g mleka w proszku,
  • 110g masła,
  • 150g cukru,
  • łyżka cukru waniliowego.

Sposób przygotowania:

Mazurek z mlekiem w proszku
1. Ze składników zagnieść kruche ciasto. Włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i przełożyć do formy o wym 24x27cm. Można również tak jak ja z 1/3 ciasta upleść warkocze i ułożyć je na około ciasta. Ponakłuwać. Piec 20-25 minut temp. 180st.

2. Wymieszać mleko, cukry i 50ml wrzątku. Dodać stopione masło, wylać na wierzch ciasta. Dowolnie udekorować.
Mazurek z mlekiem w proszku
Ciasto zagnieść, schłodzić i wylepić dno formy
Mazurek z mlekiem w proszku
Mleko wymieszać z cukrami i 50ml wrzątku,