Sposób przygotowania:
Wielkanocny placek szpinakowy z jajkami
-Mąkę wsypać do miski , dodać sól, ,oliwę i dolewając stopniowo wodę połączyć składniki.-Przełożyć na blat i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę. -Umyte , mokre liście szpinaku umieścić w rondelku i bez dodatku wody dusić/pod przykryciem/ kilka minut na małym ogniu. Miękkie liście wystudzić i drobniutko pokroić. -Posiekaną cebulę podsmażyć na maśle , dodać rozdrobniony szpinak i dokładnie wymieszać. - Przestudzony szpinak przełożyć do miski , wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki ricotty, połowę startego parmezanu i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą , pieprzem i majerankiem. -Do drugiej miski przełożyć ricottę, dodać 2 jajka i starannie wymieszać, doprawić do smaku solą pieprzem i gałką muszkatołową. -Schłodzone ciasto podzielić na dwie części /jedna nieco większa/. -Większy kawałek ciasta cieniutko rozwałkować i umieścić w nasmarowanej tłuszczem okrągłej foremce/ użyłam papieru do pieczenia/,posmarować białkiem i nakłuć lekko widelcem .Ciasto powinno wystawać poza krawędzie foremki. -Na warstwę ciasta nałożyć masę szpinakową ,wyrównać wierzch i przykryć masą serową. -Przy pomocy łyżki zrobić w równych odstępach 5 wgłębień i wbić w nie po jednym jajku tak, by je nie uszkodzić. -Posypać po wierzchu resztą parmezanu/ 1 łyżka/ , pieprzem i przykryć drugim kawałkiem rozwałkowanego ciasta. -Boki zawinąć do środka. -Ciasto nakłuć, posmarować jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody/można dowolnie ozdobić/. -Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180- 190 st.C i piec ok. 40- 50 min. -Wierzch ciasta powinien być ładnie przyrumieniony. -Podawać na ciepło po lekkim schłodzeniu.
marietta