kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Wielkopolskie szparagi kiszone

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Przepis na te tradycyjne, wielkopolskie szparagi znalazłam w „Polskich smakach“ i od razu mi się spodobał. Uwielbiam szparagi i kisoznki więc to połączenie jest dla mnie wymarzone.

Wielkopolskie szparagi kiszone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkopolskie szparagi kiszone

 

  • (na słoik 1l)
  • 600g białych szparagów
  • Około 10cm korzeń chranu + liście
  • Pół peczka koperku kilka liści czarnej porzeczki
  • Kilka liści debu
  • 750ml wody
  • 3 łyżki soli

 

Sposób przygotowania:

Wielkopolskie szparagi kiszone
Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie. Pomiedzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu opraz czarnej porzeczki. Koperek siekamy i wsypujemy na wierzch słoika. Wodę zagotowujemy i rozpuszcaamy w niej sól. Studzimy tak aby była ciepła ale nie gorąca i zalewamy szparagi. Zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu np piwnicy lub spiżarni.
Wielkopolskie szparagi kiszone
Szparagi myjemy i dokładnie obieramy. Układamy w słoju pionowo ściśle koło siebie.
Wielkopolskie szparagi kiszone
Pomiedzy szparagi wciskamy kawałki korzenia chrzanu oraz jego liście, a także liście dębu opraz czarnej porzeczki.