Sposób przygotowania:
Kolorowa pizza na cieście z rozmarynem
Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy na środku dołek, w który wlewamy zaczyn. Całość odstawiamy do ruszenia zaczynu.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zawartość miski dokładnie mieszamy po czym zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Tak przygotowane smarujemy olejem i wkładamy do miski, którą również smarujemy olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na plasterki, a te na ćwiartki. Kurki oczyszczamy i opłukujemy ( ja użyłam mrożonych, bo świeże były w drodze, a czas naglił).
Do kubeczka przekładamy przecier pomidorowy, do którego dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym z dodatkami. Na nim układamy listki oregano, a na nie dajemy przygotowane wcześniej dodatki oraz kawałki wędliny. Na wierzch dajemy plasterki sera żółtego.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy na środku dołek, w który wlewamy zaczyn. Całość odstawiamy do ruszenia zaczynu.
Gdy zaczyn wyrośnie dodajemy pozostałe składniki ciasta. Zawartość miski dokładnie mieszamy po czym zarabiamy gładkie i bardzo elastyczne ciasto.
Tak przygotowane smarujemy olejem i wkładamy do miski, którą również smarujemy olejem. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Pomidory kroimy na mniejsze kawałki. Cukinię kroimy na plasterki, a te na ćwiartki. Kurki oczyszczamy i opłukujemy ( ja użyłam mrożonych, bo świeże były w drodze, a czas naglił).
Do kubeczka przekładamy przecier pomidorowy, do którego dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozciągamy je na całą jej powierzchnię. Wierzch ciasta smarujemy przecierem pomidorowym z dodatkami. Na nim układamy listki oregano, a na nie dajemy przygotowane wcześniej dodatki oraz kawałki wędliny. Na wierzch dajemy plasterki sera żółtego.
Pizze pieczemy w temp. 200 st przez około 20-25 minut.
Jagodowa
Magdalena88