jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Wieniec migdałowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

wyjątkowy wieniec migdałowy na deser

Wieniec migdałowy

Składniki:

Wieniec migdałowy

 

  • 30 dag mąki
  • 30 dag masła
  • 32 dag cukru
  • 5 jajek
  • 1 białko
  • 10 dag utartych migdałów
  • 8 dag płatków migdałów
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz - do formy

 

Sposób przygotowania:

Wieniec migdałowy
Utrzeć masło z cukrem- 1 łyżkę cukru odłożyć. Oddzielić jajka. Dodać do utartej masy żółtka, makę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Posmarować tłuszczem formę wieńcową o pojemności 2 litry, posypać płatkami migdałów. Wypełnić ciastem. Ubić białko z resztą cukru. wymieszać z tartymi migdałami, wyłożyć na ciasto. Wykonując spiralne ruchy przemieszać obie warstwy widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.

Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C, po 45 minutach przykryć pergaminem. Kiedy dobrze ostygnie posypać cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka