Sposób przygotowania:
Wieniec migdałowy
Utrzeć masło z cukrem- 1 łyżkę cukru odłożyć. Oddzielić jajka. Dodać do utartej masy żółtka, makę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Posmarować tłuszczem formę wieńcową o pojemności 2 litry, posypać płatkami migdałów. Wypełnić ciastem. Ubić białko z resztą cukru. wymieszać z tartymi migdałami, wyłożyć na ciasto. Wykonując spiralne ruchy przemieszać obie warstwy widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika.
Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C, po 45 minutach przykryć pergaminem. Kiedy dobrze ostygnie posypać cukrem pudrem.
Piec 1 godzinę w temp. 175 stop. C, po 45 minutach przykryć pergaminem. Kiedy dobrze ostygnie posypać cukrem pudrem.