BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1386]

Wieprzowe i wołowe rolady

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam rolady z szynki wieprzowej oraz polędwicy wołowej. Rolady zrobiłam na świąteczny obiad dla dzieci i wnuków, którzy odwiedzili dziadków.

Wieprzowe i wołowe rolady Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wieprzowe i wołowe rolady

 

  • szynka wieprzowa około 1 kg,
  • polędwica wołowa około 1 kg,
  • kiełbasa śląska 600 g,
  • boczek wędzony 300 g,
  • ogórki kiszone 6 szt,
  • cebula 2 - 3 szt,
  • natka pietruszki,
  • musztarda ostra,
  • masło klarowne do smażenia,
  • sól i pieprz
  • przyprawa w płynie,

Sposób przygotowania:

Wieprzowe i wołowe rolady
Mięso pokroić na plastry, a następnie rozbić na cienkie płaty.

Każdy oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą oraz nałożyć przygotowane nadzienie - obraną pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno w kostkę kiełbasę, ogórki i boczek wędzony również pokrojony w kostkę, a także poszatkowaną natkę pietruszki.

Zwinąć ciasno w rolady ( ruloniki) i obwinąć nitką kuchenną lub spiąć szpilkami do rolad.

Rolady podsmażyć na patelni na rozgrzanym maśle klarownym do zrumienienia.

Następnie przełożyć do brytfanki podlać wodą, włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 -180 stopni i piec do miękkości podlewając od czasu do czasu sosem wytworzonym podczas pieczenia lub gorącą wodą.

Kiedy rolady będą miękkie wyjąc na patere a powstały z pieczenia sos zagęścić mąką z dodatkiem śmietany lub gotowym sosem zrobionym według opisu na opakowaniu.

Całość doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą w płynie.

Podawać z kluskami śląskimi, czarnymi i czerwoną kapustą.

Wołowe rolady robimy tak samo tylko nie dodajemy natki pietruszki i dłużej się piecze.
Wieprzowe i wołowe rolady
Rolady z szynki wieprzowej dokładnie rozbić a następnie oprószyć solą i pieprzem i posmarować musztardą
Wieprzowe i wołowe rolady
Na posmarowane rolady nałożyć pokrojone składniki oraz posiekaną natkę pieteruszki
Wieprzowe i wołowe rolady
Zwinąć ciasno w rolade i obwiązać nitką kuchenną
Wieprzowe i wołowe rolady
Włożyć do brytfanki i piec do miekkości podlewając sosem wytworzonym podczas pieczenia lub gorącą wodą