BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1365]

Rolady ze schabu

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kto z nas nie lubi rolad. Ja zazwyczaj robię z mięsa wołowego lub szynki wieprzowej. Dzisiaj postanowiłam zrobić rolady ze schabu. Wyszły bardzo smaczne,kruche i soczyste.

Rolady ze schabu

Składniki:

Rolady ze schabu

 

  • schab bez kości około 600 g,
  • boczek wędzony 150 g,
  • ogórki kiszone 2 szt,
  • kiełbasa 3 kawałki śląskiej,
  • cebula 1 - 2 szt
  • sól,
  • pieprz,
  • przyprawa do mięsa,
  • musztarda,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Rolady ze schabu
Schab osuszyć, umyć a następnie pokroić na centymetrowe plastry.  Rozbić cienko tłuczkiem. Każdy plaster wysmarować musztardą.

Boczek wędzony, kiełbasę, ogórki kiszone pokroić w kostkę, włożyć do miski dodać obraną, pokrojoną cebule przyprawić pieprzem i solą oraz przyprawą do mies, dodać 2 łyżki musztardy i wymieszać do połączenia składników. Taki farsz ułożyć na plastrach schabowych.

Zwinąć w roladkę i spiąć wykałaczką lub owinąć nitką kuchenną.

Rolady włożyć na rozgrzaną patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażyć pod przykryciem do miekkości, obracając i podlewając bulionem lub gorącą wodą.

Po upieczeniu nitkę kuchenną lub wykałaczkę usunąć.

Podawać do drugiego dania.