zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Wieprzowe faworki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Faworki nie tylko na karnawał

Wieprzowe faworki

Składniki:

Wieprzowe faworki

 

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 czerwone papryki
  • 1 mała cebula
  • 1 kostka mini czosnkowa Knorr
  • 1/4 łyżeczki Fit Up do potraw mięsnych Kamis
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do mięs duszonych Kamis
  • sól
  • pieprz kolorowy
  • przyprawa delikat w płynie Knorr
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka octu winnego Kamis

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowe faworki
Łopatkę umyć, osuszyć i pokroić na paski.
W środku każdego paska zrobić podłużne nacięcie i wywinąć każdy kawałek mięsa tworząc faworek.
Gotowe faworki skropić odrobiną delikata i octu winnego, dodać pozostałe przyprawy do smaku.
Odstawić faworki na 20 - 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej.
Ułożyć faworki na patelnię i smażyć no brązowy kolor z obu stron.
Podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i dusić.
Gdy woda odparuje a mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę i podsmażać 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
Podawać z dowolnymi dodatkami.