Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wieprzowina duszona z ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Taka duszona wieprzowina jest miękka i dobra

Wieprzowina duszona z ziemniakami

Składniki:

Wieprzowina duszona z ziemniakami

 

  • 70 dag ziemniaki,
  • 30 dag mięso wieprzowe bez kości,
  • 1/2 łyżeczki przyprawa kucharek,
  • 1 szt cebula,
  • 5 dag słonina,
  • 2 łyżki szczypiorek usiekany,
  • 1 łyżka natka pietruszki,
  • 1 szkl bulion warzywny,
  • 1 łyżka koncentrat pomidorowy,
  • 2 łyżki śmietanka,
  • 1 łyżeczka mąka,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz,
  • do smaku przyprawa maggi

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wieprzowina duszona z ziemniakami
Słoninę drobno pokroić, wytopić na patelni, włożyć pokrojone w kostkę mięso i obsmażyć. Do mięsa dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, posiekaną cebulę, podlać bulionem, wsypać przyprawę i dusić pod przykryciem około 30 minut. Koncentrat pomidorowy wymieszać ze śmietanką i mąką, wlać do ziemniaków, zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać posypane szczypiorkiem.