Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Gulasz wieprzowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gulasz wieprzowy jest bardzo pożywny, dość szybki w przyrządzeniu. Podajemy go do kasz, ryżu, ziemniaków z wody i do placków ziemniaczanych

Gulasz wieprzowy

Składniki:

Gulasz wieprzowy

 

  • wieprzowina na gulasz - 1 kg
  • cebula - 2 szt
  • papryka czerwona i zielona - 2 strąki (po 1 kolorze)
  • fasola biała z puszki - 1 puszka
  • słodka czerwona papryka - 1 łyżeczka
  • mąka - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • smalec - 4 łyżki
  • listek laurowy - 1 szt
  • ziele angielskie - 3 ziarenka
  • sól
  • pieprz
  • ew. koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
  • ew. vegeta

Sposób przygotowania:

Gulasz wieprzowy
Umyć mięso i pokroić je w kostkę. Cebule obrać i pokroić na plasterki. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w krążki. Rozgrzać w rondlu smalec. Obsmażyć na silnym ogniu mięso, cebulę i paprykę. Dodać słodką paprykę, listek, ziele, Vegetę i cukier. Zalać wodą (3 - 4 cm nad poziom mięsa i warzyw) i dusić, aż mięso będzie miękkie. Odsączyć fasolę z zalewy, dodać do gulaszu. Mąkę dokładnie rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do gulaszu i pogotować jeszcze 5 minut. Ewentualnie dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.