Sposób przygotowania:
Wieżyczki straciatellaBiszkopciki
Biszkopciki: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując (źle ubite białka spowodują rozlanie się biszkopcików podczas pieczenia!) Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiać i wymieszać. Wsypać do piany i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, aby piana nie opadła. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać porcje ciasta, tworząc okrągłe biszkopciki o średnicy 6-7 cm ( powinno wyjść około 18 okręgów) Piec w 180 st.C około 10 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić kilka minut na blaszce, następnie delikatnie oddzielić od papieru i całkowicie wystudzić.
Bita śmietana
Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz śmietan-fix i zmiksować.
Składanie wieżyczek
Na 6 biszkopcików wyłożyć troszkę bitej śmietany i posypać startą, gorzką czekoladą. Przykryć kolejnymi biszkopcikami i powtórzyć czynność dwukrotnie Wierzch obficie posypać startą czekoladą. Smacznego!