anecia04

anecia04

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wieżyczki z fetą

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Greckie smaki w mojej smacznej kuchnii

Wieżyczki z fetą

Składniki:

Wieżyczki z fetą

 

  • cukinia
  • pomidor czerwony
  • kosta sera feta
  • szczypta oregano
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 gałązki dymki
  • oliwa z oliwek extra vergin
  • mieszanka przypraw aglio, oglio, peperoncino (kuchnia włoska) Stoll Impex

Sposób przygotowania:

Wieżyczki z fetą
- Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy na równej grubości plastry, podobnie postępujemy z pomidorem.
- Plastry cukinii lekko grillujemy, osączamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.
- Fetę wyciągamy z lodówki na 30 minut przed krojeniem. Ser kroimy na plastry jednakowej grubości. Na talerzu układamy kolejno: plaster fety, pomidor, cukinia, czynność powtarzamy dwa razy.
- Paprykę kroimy na drobną kosteczkę. Układamy na czubku wieżyczki, dekorujemy dymką.
- Podajemy z lekkim sosem na bazie 3 łyżek oliwy z oliwek extra vergin, szczypty oregano oraz szczypty mieszanki przyprawowej, dokładnie wymieszanym w shakerze do dressingu lub słoiczku z zakretką.