katarzyna czerwińska

katarzyna czerwińska

Kucharz
[Przepisów: 13]

Wigilijna gałąz

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

to ciasto od lat gości na naszym stole

Wigilijna gałąz

Składniki:

Wigilijna gałąz

 

  • ciasto
  • 8jaj
  • czubataszkl.cukru pudru
  • 10płaskich łyżek mąki
  • podwójny cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • krem
  • kostka margaryny"kasi"
  • 10łyżek cukru pudru
  • 3łyżki kakao
  • 5łyżek mleka
  • żółtko
  • cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Wigilijna gałąz
-SPOSÓB PRZYGOTOWANIA-Żółtka z cukrem pudrem,cukrem waniliowym i szczyptą soli utrzeć aż do uzyskania pulchnej,gładkiej masy.Nastepnie dodać przesianą mąkę oraz ubitą z białek pianę,ostrożnie wymieszać i wylać ciasto na blaszkę wyłożoną pergaminem.Piec w gorącym piekarniku 30minut.Po ostygnięciu przekroić poziomo(najlepiej nitką)ale nie do końca posmarować obie części kremem(zostawiając go około1/3),ułożyć jedną na drugimi zrolować ciasto.Pozostałym kremem posmarować roladę z wierzchu,posypać tartą czekoladą i widelcem narysować faliste linie przypominające korę.Ciasto schłodzić w lodówce KREM:Utrzeć margarynę z cukrem pudrem,cukrem waniliowymi żółtkie,a gdy krem będzie puszysty dodać kakao rozpuszczone w mleku.