kicak

kicak

Kucharz
[Przepisów: 6]

Rybna zapiekanka z burakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jeśli lubisz niebanalne połączenie rożnych smaków, to koniecznie wypróbuj ten przepis, tak naprawdę możesz użyć dowolnej ryby.

Rybna zapiekanka z burakiem

Składniki:

Rybna zapiekanka z burakiem

 

Sposób przygotowania:

Rybna zapiekanka z burakiem
Do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę.  Wlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę. Na koniec dodajemy śmietanę zmieszana z żółtkiem i ściągamy z ognia ziemniaka i buraka podgotowujemy aż będą lekko miękkie.

Obieramy kroimy w 1 cm plastry. Białą część pora kroimy w pół księżyce obsmażamy na masełku aż będzie miękki dodajemy sól i pieprz.

Oddzielamy mięso ryby od ości. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniakami doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki kładziemy plastry buraka na to mięso ryby.

Górę posypujemy gotowym porem. Zalewamy sosem cytrynowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min. 

Tagi:

buraki