Sposób przygotowania:
Rybna zapiekanka z burakiem
Do rozpuszczonego masła wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy pół szklanki bulionu i mieszamy aby nie powstały grudki. Dodajemy sok z połowy cytryny i startą skórkę. Na koniec dodajemy śmietanę zmieszana z żółtkiem i ściągamy z ognia ziemniaka i buraka podgotowujemy aż będą lekko miękkie.
Obieramy kroimy w 1 cm plastry. Białą część pora kroimy w pół księżyce obsmażamy na masełku aż będzie miękki dodajemy sól i pieprz.
Oddzielamy mięso ryby od ości. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniakami doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki kładziemy plastry buraka na to mięso ryby.
Górę posypujemy gotowym porem. Zalewamy sosem cytrynowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min.
Obieramy kroimy w 1 cm plastry. Białą część pora kroimy w pół księżyce obsmażamy na masełku aż będzie miękki dodajemy sól i pieprz.
Oddzielamy mięso ryby od ości. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniakami doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki kładziemy plastry buraka na to mięso ryby.
Górę posypujemy gotowym porem. Zalewamy sosem cytrynowym. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 min.