ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Uszka z prawdziwkami suszonymi do barszczyku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uszka są pyszne, pracochłonne, nie zawsze mi wychodzą idealnego kształtu, ale i tak nam smakują do barszczyku czerwonego w każdą Wigilię.

Uszka z prawdziwkami suszonymi do barszczyku Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Uszka z prawdziwkami suszonymi do barszczyku

 

  • Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżka stopionego masła,
  • 1 żółtko,
  • 2/3 szklanki gorącej wody - tyle ile potrzeba, szczypta soli

 

  • Na farsz grzybowy:
  • 350 gram ugotowanych grzybów suszonych prawdziwków,
  • 1 średnia cebula, - do smaku ;
  • sól,
  • pieprz,
  • 1-2 łyżki bułki tartej,
  • barszcz czerwony - ile potrzeba

 

Sposób przygotowania:

Uszka z prawdziwkami suszonymi do barszczyku
Na ciasto mąkę z solą przesiać do miski, wlać letnie, stopione masło, żółtko i wyrabia w robocie, porcjami dolewać gorącą wodę, ciasto powinno być miękkie i podobne do pierogowego, ciasto włożyć do woreczka i do lodówki schować na 30 minut. 

Na farsz grzybowy gotowane suszone prawdziwki drobno posiekać, cebulę posiekaną drobno na oleju rzepakowym zeszklić na złoto, dodać posiekane prawdziwki i smażyć z 8 minut mieszając co jakiś czas, przyprawić farsz do smaku solą, pieprzem mielonym, wsypać bułki tartej tyle, aby wchłonęła nadmiar wilgoci z grzybów, konsystencja farszu ma być sucha, wystudzić.

Z lodówki ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na dość cienki placek na podsypanej mąką stolnicy, rozwałkowany placek pociąć na paski 4 cm i te paski pociąć na 4 cm kwadraty, na kwadrat nałożyć odpowiednią ilość farszu, każdy kwadrat z nadzieniem złożyć po przekątnej na pół w trójkąt, zlepić dobrze brzegi ciasta brzegi i zlepić rożki razem, uszka układam na desce lub tacy na ściereczce, porcjami wkładać uszka na wrzącą, osoloną wodę i po wypłynięciu gotować na mniejszym ogniu z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz i podać z czerwonym barszczykiem. 
Uszka z prawdziwkami suszonymi do barszczyku.
Można do farszu użyć pieczarki, kapustę kiszoną z grzybami.

Tagi:

uszka wigilia