Sposób przygotowania:
Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić odrobiną maggi i chrzanem Wasabi . Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji . Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku . Mięso karpia rozdrobnić i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .
Termar
Babciagramolka
Hi hi - ja na co dzień tez dodaję ziemniaczki - uszka tylko na Wigilię .Ale z kaszką manną nie robiłam - muszę spróbować .Moja Rodzina ze strony Taty pochodzi spod Wilna .