SUPERPRZEPIS

Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

W zasadzie różni się od tej którą robię tym , ze doprawia się ją odrobina chrzanu .Moja Prababcia taką robiła . Użyłam chrzanu Wasabi

Składniki:

Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów

 

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • maggi
  • 3 łyżeczki mąki
  • chrzan Wasabi
  • 20 uszek z farszem rybnym

 

Sposób przygotowania:

Wigilijna zupa z karpia rodem z kresów
Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ) . Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Obrać białe mięso z ryby .Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować . Dodać do zupy śmietankę . Doprawić odrobiną maggi i chrzanem Wasabi . Można włożyć kilka plasterków ugotowanej marchewki dla dekoracji . Jeżeli zupa nie musi być dietetyczna to można dodatkowo doprawić pieprzem , a do gotowania dodać kawałek pora i cebuli , ziele angielskie i liść laurowy – doda to zupie smaku . Mięso karpia rozdrobnić i użyć jako farszu przy robieniu uszek i podawać je w zupie rybnej .Jeśli mięsa z ryby zostanie po zrobieniu uszek to również dodać je do zupy .