Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie wieczerzy wigilijnej. Świetnie smakuje w towarzystwie pasztecików z kapustą i grzybami.

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami

Składniki:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami

ETAP 1:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami
Przygotowujemy wywar z suszonych borowików

Cebulę kroimy na połówki i opalamy. Czosnek kroimy w plasterki.
Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy przez ok. 60 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem opalonej cebuli, czosnku, listków laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego.

ETAP 2:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami
Buraki i jabłko ścieramy na tarce i gotujemy

Buraki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, umieszczamy w garnku, zalewamy 2,5-3 l wody, dodajemy sól i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 minut.

ETAP 3:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami
Do zupy dodajemy wywar grzybowy wraz z pokrojonymi grzybami

Grzyby kroimy na kawałki i wraz z wywarem dodajemy do barszczu. Dodajemy ocet, gotujemy razem przez ok. 30 minut.

ETAP 4:

Wigilijny barszcz z suszonymi grzybami
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem

Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.