Sposób przygotowania:
Wigilijny barszcz z suszonymi grzybamiETAP 1:
Cebulę kroimy na połówki i opalamy. Czosnek kroimy w plasterki.
Grzyby namaczamy, a następnie gotujemy przez ok. 60 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły, z dodatkiem opalonej cebuli, czosnku, listków laurowych, ziaren pieprzu i ziela angielskiego.
ETAP 2:
Buraki i jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce, umieszczamy w garnku, zalewamy 2,5-3 l wody, dodajemy sól i pieprz. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 60 minut.
ETAP 3:
Grzyby kroimy na kawałki i wraz z wywarem dodajemy do barszczu. Dodajemy ocet, gotujemy razem przez ok. 30 minut.
ETAP 4:
Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.