jagoda59

jagoda59

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 523]

Pierogi ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierogi ze śliwkami są trochę kwaśniejsze ale warto przygotować też takie. Podajemy zazwyczaj polane masełkiem z bułką tartą.

Pierogi ze śliwkami Więcej zdjęć (9)

Składniki:

Pierogi ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę mąki kartoflanej i łyżeczkę oleju. 

Zalewamy gorącą wodą i mieszamy łyżką, wbijamy jajko chociaż niekoniecznie. Wyrabiamy elastyczne, miękkie ciasto i odstawiamy na bok na 30 minut aby odpoczęło. 

Następnie wałkujemy cieniutko ciasto podsypując delikatnie mąką. Wycinamy kwadraty i wkładamy na każdy przepołowioną bez kości śliwkę, dodajemy 1/2 łyżeczki cukru. 

Lepimy dokładnie pierogi aby się nie rozkleiły.

Wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia od wypłynięcia na powierzchnię około 2-3 minuty. 

Po wyjęciu polewamy masłem stopionym z bułką tartą.
Pierogi ze śliwkami
mąkę przesiać na stolnicę ,dodać sól i mąkę kartoflaną łyżeczkę
Pierogi ze śliwkami
Śliwki opłukać i osuszyć,przekroić na połówki i wyjąć kości
Pierogi ze śliwkami
wyrobić ciasto z dodatkiem gorącej wody i jajka ale niekoniecznie
Pierogi ze śliwkami
ciasto odłożyć aby odpoczęło, następnie rozwałkować cieniutko
Pierogi ze śliwkami
Pokroić na kwadraty
Pierogi ze śliwkami
Na każdy kwadrat nakładać śliwkę i posypać cukrem
Pierogi ze śliwkami
Sklejać pierogi dokładnie aby się nie rozkleiły
Pierogi ze śliwkami
wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia od zagotowania 2-3 minuty .