Sposób przygotowania:
Pierogi ze śliwkami i czekoladąETAP 1:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i masło. Dodajemy gorącą wodę, mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy kawałki ciasta przy pomocy foremki lub szklanki.
ETAP 2:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy na ćwiartki.
Kostki czekolady kroimy na 3-4 części.
Na każdym kawałku ciasta układamy kawałek czekolady i ćwiartkę śliwki, śliwkę posypujemy cynamonem.
ETAP 3:
Pierogi zlepiamy, dokładnie sklejając ze sobą brzegi ciasta.
ETAP 4:
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty. Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Podajemy ze słodzoną śmietanką i startą czekoladą.