Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierogi ze śliwkami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Na przełomie lata i jesieni panuje sezon na śliwki. Jeżeli lubicie pierogi z tymi właśnie owocami, polecam Wam ich zmodyfikowaną wersję - z cynamonem i gorzką czekoladą, która apetycznie rozpuszcza się podczas gotowania pierogów.

Pierogi ze śliwkami i czekoladą

Składniki:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą

Na ciasto:

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • śmietana jogurtowa
  • cukier
  • czekolada starta na tarce o drobnych oczkach do posypania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą

ETAP 1:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą
Z ciasta wycinamy pierogi - za pomocą specjalnej foremki lub szklanki

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy szczyptę soli i masło. Dodajemy gorącą wodę, mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota. Wyrobione ciasto odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Wycinamy kawałki ciasta przy pomocy foremki lub szklanki.

ETAP 2:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą
Na każdym kawałku ciasta układamy czekoladę i ćwiartkę śliwki

Śliwki myjemy, usuwamy pestki, owoce kroimy na ćwiartki.
Kostki czekolady kroimy na 3-4 części.
Na każdym kawałku ciasta układamy kawałek czekolady i ćwiartkę śliwki, śliwkę posypujemy cynamonem.

ETAP 3:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą

Pierogi zlepiamy, dokładnie sklejając ze sobą brzegi ciasta.

ETAP 4:

Pierogi ze śliwkami i czekoladą
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty

Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy do wypłynięcia + 3 minuty. Ugotowane pierogi wyjmujemy z wody łyżką cedzakową. Podajemy ze słodzoną śmietanką i startą czekoladą.