Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Wigilijne kotlety grzybowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety w Wigilię? Czemu nie :) Postne kotlety grzybowe są bardzo smaczne, a uformowane w kształt choinek mogą ciekawie wyglądać na wigilijnym stole :)

Wigilijne kotlety grzybowe

Składniki:

Wigilijne kotlety grzybowe

 

  • 2 garście grzybów suszonych (u mnie borowików) moczonych kilka godzin w wodzie
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1 duże jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej

 

  • Opcjonalnie do dekoracji: gwiazdki i bombki wycięte z sera żółtego, papryka, rukola

Sposób przygotowania:

Wigilijne kotlety grzybowe

ETAP 1:

Wigilijne kotlety grzybowe
Grzyby kroimy drobno lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa

Namoczone grzyby gotowałam w wodzie, w której się moczyły. Następnie pokroiłam je drobno.

ETAP 2:

Wigilijne kotlety grzybowe
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju

Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na oleju.

ETAP 3:

Wigilijne kotlety grzybowe
Dzięki szczypiorkowi kotlety są bardziej pikantne

Szczypiorek umyłam, osuszyłam, posiekałam.

ETAP 4:

Wigilijne kotlety grzybowe
Z grzybów z dodatkiem cebuli, szczypiorku, jajka, bułki tartej i przypraw wyrabiamy masę

Grzyby połączyłam w miseczce z cebulą, szczypiorkiem, jajkiem, bułką , dodałam sos sojowy, sól i pieprz. Wyrobiłam masę grzybową.

ETAP 5:

Wigilijne kotlety grzybowe
Kotlety smażymy z obu stron na patelni, na oleju

Za pomocą foremek w kształcie choinki uformowałam kotlety.
Na patelni rozgrzałam olej, smażyłam kotlety z obu stron. Po przewróceniu kotletów na podsmażoną stronę wyłożyłam gwiazdki i bombki wycięte z sera.

ETAP 6:

Wigilijne kotlety grzybowe
Kotlety wykładamy na talerz, dekorujemy

Swoje choinki udekorowałam paseczkami papryki, na talerz wyłożyłam też rukolę.