lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Wigilijny śledź w oleju

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Na stole zawsze w dniu Wigilii. Śledź z cebulką skropiony octem. Pyszny i najważniejszy tego dnia. Wszak jemy prawie tylko ryby w różnej postaci.

Wigilijny śledź w oleju Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijny śledź w oleju

Składniki:

  • matias solony 6 płatów

 

  • cebula 3 szt

 

  • ocet do skropienia cebuli

 

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny śledź w oleju

Wykonanie:

Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym.
Kroje go drobno w kostkę. Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam.

Do szklanej miseczki kładę cebulę z octem i na to śledzia, posypuje go pieprzem ziołowym, następna warstwa śledzia i cebuli.

Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę. Na wierzchu dekoruje marynowaną papryką pokrojoną drobno.

Śledź jest bardzo smaczny.

Wigilijny śledź w oleju
Śledzia nie wymaczam, myje jedynie pod bieżącą wodą i osuszam ręcznikiem papierowym.
Wigilijny śledź w oleju
Cebule obieram, kroje w kosteczkę, przekładam do miseczki,polewam octem i mieszam.
Wigilijny śledź w oleju
Na pierwszą warstwę cebuli kładę pokrojonego sledzia posypanego pieprzem ziołowym
Wigilijny śledź w oleju
Następna warstwa śledzia i cebuli.Polewam olejem , dosyć sporo,tak aby dotarł na do i zakrył górę

Tagi:

śledź ryba