kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Śledzie pomidorowo-paprykowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekko ostre, wyraziste śledzie z dodatkiem suszonych pomidorów i czerwonej papryki sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole. Z powodzeniem mogą pełnić funkcje pysznej przystawki.

Śledzie pomidorowo-paprykowe

Składniki:

Śledzie pomidorowo-paprykowe

podstawowe

  • 400g filetów śledziowych a`la matias
  • 250g suszonych pomidorów w oleju
  • łyżka octu winnego
  • ½ strąka czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki harrisy
  • jedna duża lub dwie małe czerwone cebule
  • marynowany zielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Śledzie pomidorowo-paprykowe
Filety śledziowe opłukać z oleju i namoczyć w wodzie prze około 1h. W tym czasie zmieniając wodę 3-4-krotnie. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Położyć na sitku i sparzyć wrzątkiem, włożyć do miseczki. Dodać pokrojone na kawałki filety śledziowe, posiekane w dość duże kawałki suszone pomidory, paski czerwonej papryki, ocet winny, harissę i marynowany zielony pieprz. Wymieszać składniki. Dolać oleju z suszonych pomidorów. Przełożyć do słoika. Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą.

Tagi:

ryby śledź