Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wigilijny żurek czysty z grzybkami

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Wigilijny żurek z suszonymi grzybami
Dzień wcześniej zalewamy grzyby zimną wodą aby namiękły (grzyby można lekko połamać na mniejsze kawałki)

Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy je i wlewamy swieżą wodę, dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy. Następnie wlewamy zakwas.

Po wlaniu zakawasu gotujemy żurek jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku przyprawami.

gotowy żurek wigilijny podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami
Wigilijny żurek z suszonymi grzybami
grzyby przed gotowaniem muszą się namoczyć - cala noc
Wigilijny żurek z suszonymi grzybami
zakwas wlewamy stopniowo i próbujemy czy zur ma dobry smak