Sposób przygotowania:
Wigilijny żurek z suszonymi grzybami
Dzień wcześniej zalewamy grzyby zimną wodą aby namiękły (grzyby można lekko połamać na mniejsze kawałki)
Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy je i wlewamy swieżą wodę, dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy. Następnie wlewamy zakwas.
Po wlaniu zakawasu gotujemy żurek jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku przyprawami.
gotowy żurek wigilijny podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami
Na drugi dzień gotujemy grzyby w wodzie, w której się moczyły, a następnie odcedzamy je i wlewamy swieżą wodę, dodajemy trochę soli i pieprzu i gotujemy. Następnie wlewamy zakwas.
Po wlaniu zakawasu gotujemy żurek jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku przyprawami.
gotowy żurek wigilijny podajemy z ugotowanymi osobno ziemniakami