pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Winna golonka wieprzowa w porach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

przepis na pieczoną w winie golonkę z ziemniaczkami

Winna golonka wieprzowa w porach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Winna golonka wieprzowa w porach

 

  • golonka wieprzowa 1,5 kg
  • wino 1 szklanka
  • por 3
  • sól zmiękczająca mięso do smaku
  • przyprawa do karkówki 3 łyżki
  • ziemniaki 10

Sposób przygotowania:

Winna golonka wieprzowa w porach
Golonkę wieprzową nacieramy solą zmiękczającą mięso. Odstawiamy na godzinę po czym mięso nacieramy przyprawą do karkówki. Po kolejnej godzinie tak przygotowaną golonkę wkładamy do rękawa do pieczenia. Wraz z golonką do rękawa wędrują pokrojone w plastry pory oraz całe, obrane ziemniaki. Wlewamy jeszcze wino i worek spinamy. Worek energicznie potrząsamy w celu wymieszania składników. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 2 godziny. Po pierwszej godzinie worek możemy obrócić, aby mięso w której jest w sosie też się podpiekło. Smacznego.
Winna golonka wieprzowa w porach
Golonkę wieprzową nacieramy solą, a po godzinie przyprawą do karkówki
Winna golonka wieprzowa w porach
Golonkę wraz z porami i ziemniakami i winem zamykamy w worku
Winna golonka wieprzowa w porach
Pieczemy około 2 godzin w połowie pieczenia przewracając worek
Winna golonka wieprzowa w porach
Ziemniaki możemy polać pysznym sosem, który powstał z pieczenia