agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Winniczki zapiekane

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ślimaki z masłem, czosnkiem i cebulą zapiekane w muszelkach na kromce pieczywa.

Winniczki zapiekane

Składniki:

Winniczki zapiekane

 

  • ślimaki 40 szt
  • masło 20 dkg
  • natka pietruszki 2 łyżeczki
  • czosnek posiekany 2 łyżki
  • sól 2 szczypty
  • pieprz 2 szczypty
  • szalotka posiekana 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Winniczki zapiekane
Przygotować składniki niezbędne, następnie bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą ślimaki - czynność powtarzać kilkakrotnie, następnie wymoczyć ślimaki w wodzie z solą przez kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu ślimaki obgotować w osolonej wodzie, gotować je 20 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć z nich części niejadalne. Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć na kromce pieczywa a następnie na blasze, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.

Tagi:

ślimaki