Sposób przygotowania:
Winniczki zapiekane
Przygotować składniki niezbędne, następnie bardzo dokładnie umyć pod bieżącą wodą ślimaki - czynność powtarzać kilkakrotnie, następnie wymoczyć ślimaki w wodzie z solą przez kilkanaście godzin. Po upływie tego czasu ślimaki obgotować w osolonej wodzie, gotować je 20 minut usuwając tworzącą się pianę, odcedzić i schłodzić. Wyjąć ślimaki z muszli, usunąć z nich części niejadalne. Tak przygotowane mięso ślimaków posiekać nożem, wymieszać z masłem, natką pietruszki, cebulką i czosnkiem, przyprawić. Przygotowanym farszem napełnić muszle, ułożyć na kromce pieczywa a następnie na blasze, włożyć do gorącego piekarnika i zapiekać przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C.
kołczu
Pyza
Ślimaki zbierasz sama czy kupujesz żywe?
agnieszkalider
Kupione martwe :)
Koper
Kupujesz martwe, surowe ślimaki bez usuniętego układu pokarmowego? Które musisz sama oczyścić, ugotować i przygotować?
A wiesz może jak one zostały uśmiercone? I jaką mają "trwałość" wg producenta? Ile czasu można je trzymać między tym uśmierceniem a dalszym przygotowaniem?