Sposób przygotowania:
Wino: Malinówka
Maliny oczyszczamy ze wszystkich niepotrzebnych części, typu szypułki, liście. Wkładamy do dużego naczynia, które możemy potem przykryć, a następnie zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy, aż maliny puszczą soki.
Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą i po dobie spoczynku wyciskamy, filtrujemy. Otrzymany sok łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem i zalewamy alkoholem.
Odstawiamy na miesiąc, po tym czasie zlewamy do butelek, zostawiając osad na dnie naczynia.
Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą i po dobie spoczynku wyciskamy, filtrujemy. Otrzymany sok łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem i zalewamy alkoholem.
Odstawiamy na miesiąc, po tym czasie zlewamy do butelek, zostawiając osad na dnie naczynia.