gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Wino: Malinówka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Przepyszne wino, które warto przygotować. Maliny w lipcu są pyszne. A wino z nich po latach... niewyobrażalnie dobre. Polecam. Wino na zdjęciu przygotowałam już rok temu. Najlepszy jest po 2 miesiącach.

Wino: Malinówka

Składniki:

Wino: Malinówka

 

  • 1 kg malin
  • 600 ml spirytusu 96%
  • pół kg cukru
  • 1 l wody

Sposób przygotowania:

Wino: Malinówka
Maliny oczyszczamy ze wszystkich niepotrzebnych części, typu szypułki, liście. Wkładamy do dużego naczynia, które możemy potem przykryć, a następnie zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odkładamy, aż maliny puszczą soki.

Otrzymany sok zlewamy do osobnego naczynia, owoce zaś zalewamy wodą i po dobie spoczynku wyciskamy, filtrujemy. Otrzymany sok łączymy z wcześniej otrzymanym sokiem i zalewamy alkoholem.

Odstawiamy na miesiąc, po tym czasie zlewamy do butelek, zostawiając osad na dnie naczynia.