anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Malinówka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Słodka i bardzo aromatyczna nalewka. Warto nie spieszyć się z jej degustacją, bo z upływem czasu jest jeszcze lepsza.

Malinówka

Składniki:

Malinówka

 

  • maliny leśne - 1 kg
  • wódka - 1 litr
  • cukier - 1 szk.

 

Sposób przygotowania:

Malinówka
Do przygotowania tej nalewki najlepsze są maliny leśne lub ogrodowe, ale późnojesienne, które są bardziej aromatyczne od tych zbieranych w lecie. Opłukane i osączone z wody maliny przekładam do wyparzonego i suchego słoja, wlewam wódkę, zamykam i odstawiam na 7 dni na słoneczny parapet. Następnie słój przestawiam w ciemne i ciepłe miejsce na 4 tygodnie. Po tym czasie wsypuję do słoja cukier i odstawiam na kilka dni, aby się rozpuścił. Pamiętając o potrząsaniu słojem, co jakiś czas. Gdy cukier się rozpuści, dokładnie odcedzam owoce, a nalewkę filtruję i rozlewam do butelek. Butelki odstawiam do piwnicy na 6 miesięcy.