Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Winogronowy deser jogurtowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Lekki, owocowy deser - idealny na ciepłe dni

Winogronowy deser jogurtowy

Składniki:

Winogronowy deser jogurtowy

 

  • 100 g winogron ciemnych,
  • 100 g winogron jasnych,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki cukru,
  • żelatyna 1,5 łyżeczki,
  • gorąca woda 2-3 łyżki,
  • otręby granulowane 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Winogronowy deser jogurtowy
Podaję proporcje na 3 porcje. Winogrona płuczemy i suszymy. Większe z nich kroimy na 2 części. Kilka małych winogron odkładamy do dekoracji. Jogurt mieszamy z cukrem aż do jego rozpuszczenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Następnie łączymy ją z jogurtem i przelewamy do szklaneczek. Do masy wkładamy winogrona. Odstawiamy do stężenia. Gdy deser stężeje wykładamy pozostałe winogrona i całość posypujemy otrębami granulowanymi. Zamiast otrąb można użyć pełnoziarnistych ciasteczek (pokruszonych). Życzę smacznego :)

Tagi:

winogrona