Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Wiosenna przekąska z avocado i gorgonzolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aromatyczna, lekka i kolorowa propozycja. Delikatne aksamitne avocado i wyrazista gorgonzola - idealny duet po świątecznym menu. Może być interesującym dopełnieniem świątecznego stołu dla tych, co nie jedzą mięsa.

Wiosenna przekąska z avocado i gorgonzolą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenna przekąska z avocado i gorgonzolą

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna przekąska z avocado i gorgonzolą
Liście sałaty masłowej opłukać i osuszyć - ułożyć na większym półmisku lub mniejszych talerzykach śniadaniowych.

Dwa dojrzałe owoce avocado przekroić wzdłuż i przekręcić, a następnie delikatnie wydobyć pestki. Wnętrze po pestce podziurawić grubszym widelcem nie uszkadzając skórki pod spodem. Na każdej porcji sałaty ułożyć połówkę avocado i oprószyć niewielką ilością soli morskiej i kolorowego pieprzu z młynka.

Do słoiczka włożyć 2 łyżki francuskiej musztardy pełnoziarnistej, dodać 2 łyżki oleju z pestek winogron albo orzechowego (oliwa EV ma zbyt dominujący smak!). Dolać łyżkę soku z cytryny albo octu jabłkowego i łyżkę płynnego miodu. Ja dodaję też dla aromatu kroplę płynnej przyprawy do zup. Słoiczek zakręcić i porządnie roztrzepać.

Część sosu wlać w miejsca po pestkach. Resztę pozostawić do skropienia pozostałych składników.

Na sałacie ułożyć cząstki dojrzałych niewielkich pomidorków, plasterki ogórków gruntowych ze skóką, kostki sera gorgonzola oraz kępki rzeżuchy lub innych ulubionych ziół.

Jako dopełnienie całości można podać jajka na miękko albo na półtwardo.
Wiosenna przekąska z avocado i gorgonzolą
Sos miodowy z musztardą ziarnistą jest idealnym dopełnieniem całości.