Sposób przygotowania:
Wiosenna sałatka warstwowa
Na początku należy przygotować warzywa, zgodnie z kolejnymi warstwami (od dołu): 1. Sałatę lodową dokładnie umyć, a następnie porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na dnie przezroczystej miski (najlepiej kwadratowej). 2. Ogórka dokładnie umyć, obrać, pokroić na niezbyt grube plastry. Ułożyć na sałacie, zapełniając całą powierzchnię (plasterek jeden obok drugiego). 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Równomiernie rozłożyć na ogórkach. 4. Pomidory sparzyć lub obrać ze skórki. Pokroić w ósemki i starannie rozłożyć (jeden obok drugiego) na cebuli. 5. Kukurydzę najlepiej ugotować przez ok. 30 minut, a następnie dokładnie ostudzone ziarenka dodać do surówki (równomiernie rozłożyć na pomidorach). 6. Szynkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozłożyć równomiernie na kukurydzy. 7. Z serem żółtym postąpić identycznie jak z szynką. 8. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przestudzić. Pokroić na ósemki i równomiernie rozłożyć na wierzchu sałatki. 9. Tuż przed podaniem przygotować sos: wymieszać majonez, ketchup i musztardę i równomiernie rozłożyć na jajkach. Smacznego!