Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Wiosenna sałatka warstwowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczna sałatka, która doskonale sprawdza się na niezapowiedziane wizyty!

Wiosenna sałatka warstwowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wiosenna sałatka warstwowa

 

  • mała sałata lodowa,
  • średni ogórek zielony,
  • średniej wielkości cebula,
  • 2 pomidory obrane ze skórki,
  • 1 kolba kukurydzy,
  • mały kawałek szynki,
  • mały kawałek sera żółtego,
  • 3 jajka,
  • sos (5 łyżek majonezu, 3 ketchupu, 1 łyżka musztardy).

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka warstwowa
Na początku należy przygotować warzywa, zgodnie z kolejnymi warstwami (od dołu): 1. Sałatę lodową dokładnie umyć, a następnie porwać na mniejsze kawałki. Ułożyć na dnie przezroczystej miski (najlepiej kwadratowej). 2. Ogórka dokładnie umyć, obrać, pokroić na niezbyt grube plastry. Ułożyć na sałacie, zapełniając całą powierzchnię (plasterek jeden obok drugiego). 3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Równomiernie rozłożyć na ogórkach. 4. Pomidory sparzyć lub obrać ze skórki. Pokroić w ósemki i starannie rozłożyć (jeden obok drugiego) na cebuli. 5. Kukurydzę najlepiej ugotować przez ok. 30 minut, a następnie dokładnie ostudzone ziarenka dodać do surówki (równomiernie rozłożyć na pomidorach). 6. Szynkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Rozłożyć równomiernie na kukurydzy. 7. Z serem żółtym postąpić identycznie jak z szynką. 8. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, przestudzić. Pokroić na ósemki i równomiernie rozłożyć na wierzchu sałatki. 9. Tuż przed podaniem przygotować sos: wymieszać majonez, ketchup i musztardę i równomiernie rozłożyć na jajkach. Smacznego!
Wiosenna sałatka warstwowa
Na wierzchu starannie ułożyć jajka, a następnie tuż przed podaniem równomiernie wylać sos