AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Wiosenna sałatka ze szparagami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W sałatce wiosennej nie może zabraknąć sałaty, rzodkiewki, ogórka i pomidora. Ja do mojej dodałam jeszcze białe szparagi i obowiązkowo dużo szczypiorku.

Wiosenna sałatka ze szparagami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenna sałatka ze szparagami

 

  • pęczek białych lub zielonych szparagów
  • 3 liście sałaty karbowanej zielonej
  • 3 liście sałaty karbowanej czerwonej
  • pół ogórka szklarniowego
  • 4-5 małych pomidorów
  • 5-6 rzodkiewek
  • 2-3 cebulki ze szczypiorkiem
  • sól, pieprz
  • oliwa.

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka ze szparagami
Szparagi myjemy, obieramy, odcinamy zdrewniałe końcówki, kroimy na połówki. Gotujemy w osolonej i osłodzonej wodzie około 10 minut ( zielone szparagi krócej ), studzimy. Sałatę rwiemy na małe kawałeczki, układamy na półmisku wymieszaną z pokrojonym na półplasterki ogórkiem. Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy dookoła półmiska. Na środku kładziemy ugotowane i pokrojone szparagi. Na wierzchu pokrojone na ćwiartki rzodkiewki. Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i posypujemy posiekaną cebulką ze szczypiorkiem. SMACZNEGO :)
Wiosenna sałatka ze szparagami
Umytą sałatę rwiemy na kawałeczki, mieszamy z pokrojonym na półplasterki ogórkiem.
Wiosenna sałatka ze szparagami
Pomidorki kroimy na ćwiartki, układamy dookoła półmiska, ugotowane szparagi na środku.
Wiosenna sałatka ze szparagami
Na szparagach układamy rzodkiewki pokrojone na ćwiartki.
Wiosenna sałatka ze szparagami
Całość doprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z cebulka.