Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wiosenna zapiekanka z brokułami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Wiosenna zapiekanka z brokułami to pożywny makaron, przysmażone pieczarki, chrupiące brokuły pod pierzyną z żółtego sera i śmietany.

Wiosenna zapiekanka z brokułami

Składniki:

Wiosenna zapiekanka z brokułami

 

  • 1 opakowanie brokułów POLTINO
  • 1 opakowanie pieczarek POLTINO
  • 1 opakowanie makaronu kolanka, penne lub świderki
  • 2 piersi kurczaka
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 20 dag sera żółtego
  • łyżka mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna zapiekanka z brokułami

Pokrój kurczaka w średniej wielkości kostkę, wrzuć na patelnię i smaż przez 15 minut z dodatkiem tłuszczu. Pod koniec smażenia dodaj śmietanę zaprawioną mąką i dopraw potrawkę solą i pieprzem. Na drugiej patelni rozpuść łyżkę masła, dodaj zamrożone pieczarki POLTINO i podduś do odparowania wody. Dodaj podsmażone pieczarki do śmietanowej potrawki. Zamrożone brokuły POLTINO wrzuć do gotującej się, osolonej wody, zagotuj i odcedź. Podgotuj makaron przez około 3 minuty. W żaroodpornym naczyniu lub blasze do pieczenia ułóż makaron, na nim brokuły i potrawkę. Wiosenną zapiekankę posyp startym żółtym serem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 20 minut. Gotową wiosenną zapiekankę udekoruj śmietaną i natką pietruszki. Smacznego!