Sposób przygotowania:
Wiosenna zapiekanka z dużą ilością szpinaku
Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojonego na plasterki pora, chwilkę podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusić przez kilka minut, aż por zmięknie. Dodać oba zamrożone szpinaki i dusić pod przykryciem, aż do ich rozmrożenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu wymieszać serek ricotta lub twarożek ze śmietaną i dodać pokrojony na kawałki ser feta. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na dno żaroodpornej formy lub kilku mniejszych wyłożyć połowę pokrojonych ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć masę szpinakową, a na zielony szpinak białą masę serową. Na wierzch wyłożyć pozostałą połowę pokrojonych ziemniaków, posypać suszonymi, mielonymi pomidorami i zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Zapiekankę można przez zapieczeniem posypać tartym, żółtym serem. Jest pyszna, idealna na nadchodzące ciepłe, wiosenne dni. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.