Aneta76

Aneta76

Kucharz
[Przepisów: 8]

Książka Kucharska: Danie główne Hortex

Wiosenna zapiekanka z dużą ilością szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna, wiosenna i bardzo duża zapiekanka z dużą ilością szpinaku, z serem ricotta, feta i ziemniakami. Szpinak doprawiony jest duszonymi porami i dużą ilością czosnku.Zapiekanka posypana jest przed zapieczeniem suszonymi, mielonymi pomidorami.

Wiosenna zapiekanka z dużą ilością szpinaku

Składniki:

Wiosenna zapiekanka z dużą ilością szpinaku

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna zapiekanka z dużą ilością szpinaku
Ugotowane, wystudzone ziemniaki pokroić na plasterki. W garnku rozgrzać olej, dodać pokrojonego na plasterki pora, chwilkę podsmażyć, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dusić przez kilka minut, aż por zmięknie. Dodać oba zamrożone szpinaki i dusić pod przykryciem, aż do ich rozmrożenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W osobnym naczyniu wymieszać serek ricotta lub twarożek ze śmietaną i dodać pokrojony na kawałki ser feta. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą. Na dno żaroodpornej formy lub kilku mniejszych wyłożyć połowę pokrojonych ziemniaków, na ziemniaki wyłożyć masę szpinakową, a na zielony szpinak białą masę serową. Na wierzch wyłożyć pozostałą połowę pokrojonych ziemniaków, posypać suszonymi, mielonymi pomidorami i zapiekać przez 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Zapiekankę można przez zapieczeniem posypać tartym, żółtym serem. Jest pyszna, idealna na nadchodzące ciepłe, wiosenne dni. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania.