iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Wiosenna zupa na rosole

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zwykle po rosole gotujemy zupę pomidorowa ja dla odmiany zrobiłam wiosenną zupę jarzynową i wyszła pyszna.

Wiosenna zupa na rosole Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna zupa na rosole

 

  • około 2 litrów rosołu
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1/2 kalafiora
  • 1/2 pęczka rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • mięso z rosołu

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa na rosole
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę, marchew pokroić w plasterki. Rosół z wcześniejszego obiadu ( jeśli zostało nam go za mało to trzeba uzupełnić wodą) postawić na palniku, dodać do niego marchew i ziemniaki, gotować kilka minut i dołożyć kalafior podzielony na różyczki i gotować kolejne kilka minut, następnie dodać pokrojoną kapustę i gotować, aż wszystko dostatecznie zmięknie. Śmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlać do garnka, zagotować i doprawić do smaku solą oraz pieprzem ziołowym na sam koniec dodać rozdrobnione mięso na którym gotowaliśmy rosół. Podawać gorąca, a przed samym już podaniem posypać plasterkami rzodkiewki i posiekanym szczypiorem.
Wiosenna zupa na rosole
Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką kostkę.
Wiosenna zupa na rosole
Kalafior podzielić na rózyczki a kapustę poszatkować.

Tagi:

mięso