Sposób przygotowania:
Wiosenna zupa z kolorowej fasoli
Do zrobienia tej zupy używamy fasolkę kolorową mrożoną . Jeżeli użyjemy suszoną najpierw moczymy ją przez całą noc . Mrożoną gotujemy krócej niż tą suszoną. Do garnka z wodą ok 2 litry włożyłam wędzone żeberko dodałam kilka kulek pieprzu ,ziele angielskie i liść laurowy. Gotowałam ok 20 min. Następnie dodałam fasolkę , doprawiałam solą morską i gotowałam następne 15 min. Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kosteczkę dodałam do zupy. Marchewkę i pietruszkę korzeń starłam na tarce i dodałam do zupy. Gotowałam do miękkości fasoli i ziemniaków. Doprawiałam przyprawą uniwersalną. Zagotowałam , wycisłam ząbek czosnku , dodałam śmietanę . Ponownie zagotowałam i dodałam posiekaną natkę pietruszki. Na koniec doprawiłam pieprzem świeżo mielonym . Zupa gotowa do podania