bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Nadeszła wiosna, więc trzeba ją jakoś przywitać. Najlepiej lekką wiosenną zupą

Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku

 

  • 1litr bulionu (najlepiej z warzyw)
  • 4 duże pieczarki w plasterkach
  • brokuł podzielony na różyczki
  • szklanka liści szpinaku
  • łyżka sosu sojowego
  • 1-2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki pasty curry (żółtej)
  • kawałek papryczki chilli
  • pieprz do smaku
  • 2 rzodkiewki pokrojone w plasterki

Sposób przygotowania:

Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku
Bulion podgrzewamy następnie dodajemy brokuły, tak by się chwilę pogotowały. Następnie dodajemy do zupy liście szpinaku, pieczarki, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz, pastę curry, mieszamy. Ogień zmniejszamy i na wolnym ogniu gotujemy przez 5 minut. Brokuły w zupie powiny być "al dente" a nei rozgotowane. Porcję zupy wlewamy do miseczek, posypujemy plasterkami rzodkiewek. 
Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku
Zielona zupa z brokuła
Wiosenna zupa z brokuła i szpinaku
Wiosenna zupa jarzynowa z brokuła i szpinaku