migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Wiosenne łódeczki z cykorii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna i zdrowa propozycja na śniadanko jako dodatek do pieczywa jak również samodzielna przekąska. Proste składniki i łatwe przygotowanie.

Wiosenne łódeczki z cykorii Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wiosenne łódeczki z cykorii

 

  • 2 nieduże cykorie
  • 400 g twarożku lub sera ( ja użyłam twarożku kanapkowo-sernikowego Wieluń)
  • 150 g rzodkiewek
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 5 dużych kwiatków szczypiorku
  • sól ziołowa do smaku
  • 2 łyzki jogurtu

Sposób przygotowania:

Wiosenne łódeczki z cykorii
Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę. Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę, dodać też rozdrobnione kwiatki szczypiorku. Wszystko wymieszać, do smaku doprawić solą ziołową. Gdy masa bedzie zbyt sucha dodac jogurtu. Cykorie podzielić na listki. Gotową masą serową napełnić łódeczki z listków cykorii. Wszystkie łódeczki ułożyć na talerzu, można dowolnie udekorować.
Wiosenne łódeczki z cykorii
Etap 1 Rzodkiewki oczyścić i pokroić w drobną kosteczkę
Wiosenne łódeczki z cykorii
Etap 2 Do twarożku dodać posiekany szczypiorek oraz pokrojoną rzodkiewkę
Wiosenne łódeczki z cykorii
Etap 3 Następnie dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku
Wiosenne łódeczki z cykorii
Etap 4 Gotową masą serową napełnić łódeczki z listków cykorii.

Tagi:

cykoria sery ser