SUPERPRZEPIS

Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem

  • 6
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem Więcej zdjęć (5)

Proste i szybkie wiosenne szaszłyki z warzyw i tofu, podawane z bazyliowym dipem. Polecam są naprawdę dobre, a w dodatku wegańskie.

Składniki:

Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem

 

  • 1 cukinia
  • 7 pomidorków koktajlowych
  • 1 opakowanie tofu naturalnego
  • 1 papryka mała
  • 2 cebul czerwone
  • Bazylia świeża
  • ½ pęczka koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Bazylia suszone
  • 1 garść rukoli
  • ½ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka oleju

 

Sposób przygotowania:

Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem
Cukinie myję, kroję na plastry grube. Paprykę kroję na kawałki nieduże, to samo z cebulą. Tofu kroję na kwadraty. Pomidroki koktajlowe na pół. Na patyczki nadziewam po kolei kawałek papryki, cukinii, cebuli, tofu, pomidorka. I tak do końca patyczka. Szaszłyki solę, pieprzę, posypuję bazylią, oregano. Grilluje na patelni grillowej, z dodatkiem oliwy. Sos robię z jogurtu greckiego który blenderuję z zielonym koperkiem, bazylią świeżą. Dodaję sól, pieprz. Z drugiej cebuli robię kwiatka. Szaszłyki podaję na rukoli.
Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem
cukinia pomidorki cebula czerwona papryka tofu
Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem
Warzywa pokrojone w plastry kostkę niedużą
Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem
Cebula papryka cukinia tofu na patyku do szaszłyków
Wiosenne szaszłyki z tofu i dipem
Zblenderowany sos z koperkiem i bazylią świeżą