Sposób przygotowania:
Wiosenne tres leches
Ciasto: Ze świeżych listków szpinaku odciąć ogonki, zmiksować blenderem, dolać olej i sok z cytryny, jeszcze raz zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę.
Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wyłożyć mieszankę szpinaku z olejem, dodać żółtka, krótko zmiksować.
Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałe białka, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szczelnej formy, o wymiarach 36x21 cm (może być trochę mniejsza), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec do "suchego patyczka", ok. 35-40 minut.
Jeszcze gorące ciasto gęsto nakłuć wykałaczką.
Mieszanka mleczna: Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane nie słodzone i kremówkę, mieszamy łyżką.
Powoli łyżką polewać mleczną mieszanką aż do jej wyczerpania. Odstawić, najlepiej na całą noc. bita.
Śmietana: Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch nasączonego ciasta, wyrównać. Schłodzić.
Przed podaniem posypać posypką cukrową.
Do osobnej miski wsypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, wymieszać. Wyłożyć mieszankę szpinaku z olejem, dodać żółtka, krótko zmiksować.
Dodać połowę ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Dodać pozostałe białka, jeszcze raz delikatnie wymieszać. Wyłożyć do szczelnej formy, o wymiarach 36x21 cm (może być trochę mniejsza), wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec do "suchego patyczka", ok. 35-40 minut.
Jeszcze gorące ciasto gęsto nakłuć wykałaczką.
Mieszanka mleczna: Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane nie słodzone i kremówkę, mieszamy łyżką.
Powoli łyżką polewać mleczną mieszanką aż do jej wyczerpania. Odstawić, najlepiej na całą noc. bita.
Śmietana: Do miski wlać kremówkę, dodać cukier, ubić na sztywno. Wyłożyć na wierzch nasączonego ciasta, wyrównać. Schłodzić.
Przed podaniem posypać posypką cukrową.
marietta