ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Wiosna na sałatach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Każdy czeka na polskie nowalijki jak ogórki czy dopiero co wyrośnięty szczypior. W połączeniu z różnymi gatunkami sałat, sosem i innymi ulubionymi dodatkami możemy się nimi zajadać do woli.

Wiosna na sałatach

Składniki:

Wiosna na sałatach

 

  • Różne rodzaje sałat:
  • lodowa
  • rukola
  • roszponka
  • rzymska
  • radicchio
  • (lub opakowanie już gotowego miksu)
  • 1/3 ogórka zielonego
  • pół pomidora
  • 4 łodygi szczypioru
  • kawałek miękkiego sera
  • 2 plastry szynki długo-dojrzewającej
  • 2 łyżki oliwek zielonych
  • garść bazylii świeżej
  • Sos:
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • łyżka prawdziwego miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanego oregano
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Wiosna na sałatach
Sałaty delikatnie płuczę. Ogórka i pomidora myję (nie obieram) i kroję na pół plastry. Czysty szczypior siekam w grubsze krążki. Szynkę i ser kroję na cienkie paski, a oliwki w krążki. Wszystkie składniki układam na porwanych sałatach i posypuję posiekaną bazylią. Sos: Podane składniki dokładnie mieszam ze sobą i jeśli jest zbyt gęste dodaję 1-2 łyżki wody. Polewam sałatkę i dekoruję bazylią.