Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Wiosenna sałatka śledziowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Wiosenna sałatka śledziowa

Wiosenna sałatka śledziowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wiosenna sałatka śledziowa

 

  • 0,5kg śledzi w zalewie solnej
  • 1 cebula
  • 7 jajek
  • pęczek cienkiego szczypiorku
  • majonez
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wiosenna sałatka śledziowa
Śledzie moczymy przez 10 minut w zimnej wodzie, aby nie były aż tak bardzo słone. Następnie każdy z płatów śledzia przekrawamy wzdłuż na połowę, a następnie w poprzek w zgrabne paseczki. Ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek drobno siekamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i mieszamy z majonezem, doprawiając do smaku samym pieprzem ( ryby są na tyle słone, że sałatki dosalać nie należy). Sałatkę podajemy zaraz po przygotowaniu.
Wiosenna sałatka śledziowa
świetna szczególnie w poście
Wiosenna sałatka śledziowa
podajemy do kanapek z masłem