mamamysia

mamamysia

Starszy Kucharz
[Przepisów: 9]

Wiosna na talerzu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 5

To smaczne danie zaserwowane zimową porą poprawi humor i przybliży wiosnę gościom i domownikom. Jest to szybki sposób na szybki i ciekawy obiad.

Wiosna na talerzu

Składniki:

Wiosna na talerzu

 

  • 300 gram makaronu szpinakowego wstążki
  • puszka tuńczyka w oleju
  • do dekoracji: tarty ser żółty, oliwki, kukurydza z puszki, pomidorki koktajlowe.
  • Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkotołowa

Sposób przygotowania:

Wiosna na talerzu
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Z przygotowanych składników zrobić sos: masło roztopić w garnku, wsypać mąkę, zamieszać, powoli wlewać mleko, gotować na małym ogniu aż do zgęstnienia sosu.

Doprawić pieprzem, solą, szczyptą gałki muszkatołowej. Tuńczyka odsączyć.

Porcje makaronu wyłożyć na talerze, polać gorącym sosem, na wierzch położyć po 2 łyżki tuńczyka, posypać serem, udekorować ziarnami kukurydzy, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi.