Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Sycąca zapiekanka z makaronem, tuńczykiem, groszkiem i żółtym serem.

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem

 

  • makaron świderki Podravki (lub inny) - 250g,
  • tuńczyk w sosie własnym - 2 puszki po 190-200g,
  • groszek zielony, mrożony - 1 i 1/4 szklanki (szkl. o poj. 250ml),
  • ser żółty o wyraźnym smaku - 200g,
  • jogurt grecki - 250ml,
  • czosnek - 2 ząbki,
  • musztarda Rosyjska Kamis - łyżeczka,
  • sól, pieprz,
  • natka pietruszki - 2 gałązki,

Sposób przygotowania:

Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić i przełożyć do większej, żaroodpornej formy. Groszek przepłukać, ser żółty starkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z pieprzem, polową żółtego sera i z przecisnietymi przez praskę ząbkami czosnku. Tuńczyka dobrze odcisnąć z zalewy. Jogurt z czosnkiem i serem wymieszać z makaronem i natką pietruszki. Dodać rozdrobnionego tuńczyka i groszek, wymieszac. Wierzch posypać pozostałym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach.
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Etap 1
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Etap 2
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Etap 3
Zapiekanka makaronowa z tuńczykiem
Etap 4