Sposób przygotowania:
Wiśnie we własnym soku
Słoiki i zakrętki umyć i osuszyć.
Wiśnie umyć i wydrylować, zachowując powstały przy tym sok. Owoce układać ścisło w słoikach, przesypując cukrem. Ja używam słoików o pojemności 370 ml i na taki słoik dodaję 4-5 czubatych łyżeczek cukru.
Słoiki przykryć nakrętkami i pozostawić je na kilka godzin (najlepiej na noc), żeby owoce puściły sok i troszkę „usiadły”. Dołożyć owoców tak, aby słoiki znów były pełne (użyć do tego wiśni z już przygotowanego słoika).
Brzegi słoiczków wytrzeć do sucha, dokręcić nakrętki.
Wstawić do szerokiego, wyściełanego ściereczką rondla i zalać wodą prawie pod nakrętkę. Pasteryzować pod przykryciem przez kilkanaście minut od zagotowania , aż do momentu, kiedy w słoiku pojawią się pęcherzyki, a owoce zaczną zmieniać kolor. Wyjąć z rondla i pozostawić do wystygnięcia.
Tak przygotowane wiśnie mają intensywny smak i pozostają jędrne.
Wiśnie umyć i wydrylować, zachowując powstały przy tym sok. Owoce układać ścisło w słoikach, przesypując cukrem. Ja używam słoików o pojemności 370 ml i na taki słoik dodaję 4-5 czubatych łyżeczek cukru.
Słoiki przykryć nakrętkami i pozostawić je na kilka godzin (najlepiej na noc), żeby owoce puściły sok i troszkę „usiadły”. Dołożyć owoców tak, aby słoiki znów były pełne (użyć do tego wiśni z już przygotowanego słoika).
Brzegi słoiczków wytrzeć do sucha, dokręcić nakrętki.
Wstawić do szerokiego, wyściełanego ściereczką rondla i zalać wodą prawie pod nakrętkę. Pasteryzować pod przykryciem przez kilkanaście minut od zagotowania , aż do momentu, kiedy w słoiku pojawią się pęcherzyki, a owoce zaczną zmieniać kolor. Wyjąć z rondla i pozostawić do wystygnięcia.
Tak przygotowane wiśnie mają intensywny smak i pozostają jędrne.