Sposób przygotowania:
Wiśniowe fale dunaju
1. Ucieramy margarynę, cukier(25 dag) i żółtka (nie wyrzucamy białek!). 2. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierając, dolewamy mleko. 3. Dzielimy ciasto na 2 części. 4. Ubijamy pianę z pozostałych białek. 5. Do 1 części ciasta dodajemy ok. 3/2 piany, a do 2 części ciasta dodajemy kakao i resztę piany. Delikatnie mieszamy. 6. Do foremki wyłożonej papierem do pieczenia wylewamy ciasto jasne. Na jasne powoli i delikatnie wylewamy ciasto ciemne. 7. Wiśnie myjemy, wyjmujemy pestki i układamy na wierzchu, lekko wciskając w ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 40 min. 8. Gotujemy budyń waniliowy lub śmietankowy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, dodajemy dwie łyżki cukru pudru. 9. Na upieczone ciasto wylewamy powstały, wystudzony krem i wstawiamy do lodówki. Można dodatkowo posypać odrobiną kakao. Smacznego!